Blekko zoekt het in de url slashtags

In het overzicht van zoekmachines die bestaan naast Google en Bing presenteer ik julie vandaag een beta: Blekko. Blekko heeft haar zoekengine opgebouwd rond een onderwerp dat door search engine optimalisatie brede ingang heeft gevonden: leesbare url’s. Doordat steeds meer websites opgebouwd werden rond databases kregen url’s op een gegeven moment het uiterlijk van computercodes. Allemaal /, #, _, 12233, id’s en andere voor leken onbegrijpelijke taal. Een wijziging in Google algoritme zorgde er al snel voor dat die database url’s werden hergeschreven tot leesbare url’s waarin informatie stond die voor ons gebruikers van nut is.


Dat was niet alleen fijn voor Google, webdevelopers en seo consultants, ook wij gebruikers hebben er profijt van. Want wees nu eerlijk; een url als http://couwenbergh.wordpress.com/2011/03/01/blekko-zoekt-het-in-de-slashtags/ geeft veel meer zicht over waar je gaat eindigen als je erop klikt dan http://couwenbergh.wordpress.com/?p=423&preview=true beide zijn overigens voorbeelden van het artikel dat je leest.

Maar terug naar waar we waren; url’s begonnen dus weer leesbaar te zijn en tussen de slashtags (/) verschenen termen die betrekking hebben op de content die in het artikel zit. En daar zag Blekko wel een optie voor een nieuwe searchengine in.

Natuurlijk maken Google en Bing daar ook gebruik van, maar Blekko focust zich erop. Dus als ik weer op mijn favoriete auto zoek dan krijg je een beeld als hierboven.

Ook Blekko biedt de mogelijkheid om de zoekresulaten te filteren. Bijvoorbeeld op Shops, op Date waarbij het nieuwste artikel bovenaan staat, op Flickr foto’s of YouTube video’s.

Daarnaast kun je connecten met Facebook en vandaaruit je zoekopdracht uitbreiden met likes die je vrienden aan een relevante zoekopdracht gaven.

Wil je nog meer weten? bekijk dan onderstaande video:

Later meer searchengine blogs hier op Herman Vindt…

Update 06/03/2011: Blekko is aan de weg aan het timmeren en heeft een aantal tools uitgebracht waarmee je je website/ browser kunt aanvullen. Variërend van Badges met je seo ranking tot t-shirt, zoekboxen en cusom rss feeds; je vindt ze op BlekkoGear.

Deel dit artikel met je volgers/ vrienden