Nieuwe regels en mogelijkheden van Twitter tegen misbruik

Twitter wandelt vaak op een nauw pad tussen vrijheid van meningsuiting en misbruik van het platform. Misbruik zie ik als het verspreiden van aanstootgevend materiaal, dat bij wet verboden is; maar ook sommige laaghartige aanvallen van zogenaamde trollen vallen daaronder. Helaas heb je trollen in alle soorten en maten, en sommige -die met zelfspot- zijn soms zelfs leuk. Gister paste Twitter een aantal regels aan en breidde het een aantal mogelijkheden uit, waarmee Twittertrollen aangepakt kunnen worden.

Twitter-Trolls-edit

Twitter meldde het nieuws zelf met onderstaande tweet:

In het bijbehorende blog meldt Twitter achtereenvolgens een aantal aanpassing aan de site en hoe profielen werken, en daarnaast hoe daarmee omgegaan wordt. Een aanpassing van de omschrijving van dat misbruik maakt er onderdeel van uit.

Violent Threads

Om misbruik te kunnen aanpakken moet eerst duidelijk zijn wat daar nu onder valt. In Twitters violent threats policy staat uit uitgebreid beschreven. In het kort komt de nieuwe omschrijving erop neer dat eerst gesproken werd over “direct, specific threats of violence against others” in der praktijk nodeloos beperkend. Zeker als je in aanmerking neemt dat Twitter ook nog eens een speelveld is voor allerlei terroristen, idioten, criminele netwerken, en jij en ik ook nog natuurlijk. Daarom wordt dat  nu omschreven als “threats of violence against others or promot[ing] violence against others” Zo kan Twitter direct optreden als iemand publiekelijk door een grote groep mensen ‘getarged’ wordt.

Ook in opties om op te treden is er iets bijgekomen. Waar een account eerst permanent ‘Suspended’ werd, kan Twitter nu een tijdelijke blokkade opleggen.

Twitter_image_-_locked

In deze afbeelding van Twitter zie je de verschillende mogelijkheden die er nu zijn.  Een aangemerkte, gerapporteerde gebruiker probeert in te loggen, maar moet eert zijn telefoon verifiëren. dat gebruikt Twitter voor toekomstige nieuwe accounts als de persoon die wil aanmerken.

Als dat is gebeurd moet de gebruiker eerst enkele als spam/ agressief dus onder de term ‘misbruik’ vllen tweets verwijderen voor hij of zij weer verder kan.

Daarnaast implementeert Twitter een nieuw systeem dat zogenaamde ‘troltweets’ als zodanig leert herkennen en signalen daarvan automatisch doorspeelt. Het wordt aangekondigd met een voor juristen begrijpelijke inhoud:

It will not affect your ability to see content that you’ve explicitly sought out, such as Tweets from accounts you follow, but instead is designed to help us limit the potential harm of abusive content.

Hoe dat gaat uitpakken is vooralsnog onduidelijk. Het lijkt erop dat bepaalde tweets, zeg mentions van iemand die je niet volgt, die voldoen aan een algoritme dat misbruik herkent, daardoor niet in de mentionstab of activiteitentab opduiken.

Ze zijn echter nog wel zichtbaar als je er specifiek op zoekt of bijvoorbeeld zelf de timeline van dat account de tweets leest.

Op die manier heeft Twitter tevens een betere tool en regels die het eerder aangekondigde ‘DM van iedereen’ beter van spammers en misbruikers vrij te houden en het kaf van het koren te scheiden op het platform.

Alleen houd je dan altijd één probleem. Wie bepaalt wat kaf en koren is…

Deel dit artikel met je volgers/ vrienden
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

1 comment on “Nieuwe regels en mogelijkheden van Twitter tegen misbruik”

  1. Pingback: Nieuwe regels en mogelijkheden van Twitter tege...

Comments are closed.