Misleidende Twitteractie met 'Who to follow'!

Normaal gesproken ben ik behoorlijk enthousiast over Twitter en bij bijna elke nieuwe feature kan ik me verplaatsen in het bedrijf en beredeneren waarom iets een ‘goed’ idee zou zijn. Als het al niet voor de doorgewinterde gebruiker is, dan is meestal de newbie er wel bij gebaat en accepteer ik dat twitter nieuwe gebruikers probeert te helpen, maar vanmorgen ontdekte ik dat Twitter een nieuwe manier heeft uitgerold om ‘Who to follow’ onder de aandacht te brengen en die is niet okay! Daar ben ik het met de ontdekker, Captain Kirk, mee eens!

who to follow follower

Bijgaande schermafbeelding komt van mijn iPhone, de lijst met mensen die ik volg. Ik volg maar 277 accounts (waar ik 24 uur per dag alles van lees), dus ik ben best wel strikt op wie ik daar wel of niet tussen plaats. Het tweede account op die lijst is een ‘uitgelicht’ of ‘promoted’ account van het Rode Kruis. Hoewel ik geen bezwaren heb tegen die organisatie volg ik die dus NIET! Maar als iemand op de mobiele app naar de mensen kijkt die ik volg lijkt het alsof ik dat wel doe…

Daarmee laat Twitter het lijken alsof ik het Rode Kruis daadwerkelijk volg en daarmee actief zou ondersteunen/ ermee in stemmen. Bij het Rode Kruis misschien niet zo’n probleem, maar dit wordt gekocht, dus in principe zou de VVD of nog erger de PVV zich daar ook in kunnen kopen! En dat wordt dan wel een beetje eng, iemand betaalt Twitter om het te doen lijken alsof ik ze ondersteun… Not Nice Twitter!!!!!!

En The Captain, aka @William Shatner, is het er ook mee eens. Hij wijdde er een serie tweets aan:

Zelfs accounts die maar 1 ander volgen krijgen het:

The Rock is niet de enige celeb:

En de president van de VS is ook niet veilig:

Whoehaha Visa volgt MasterCard ook:

De Captain denkt een oplossing te hebben:

Maar de plek wordt gewoon door een ander ingenomen:

Shatner maakt een punt:

En bewijst zijn stelling:

En hij overweegt hierom zelfs Twitter links te laten liggen!

Nogmaals, ik snap dat Twitter geld moet verdienen om het platform werkend te houden. Het is een commercieel bedrijf. Maar zoals William Shatner haarfijn uitlegt, als je niet weet hoe promoted accounts werken (het gros van de gebruikers denk ik, dan lijkt het alsof je die accounts ondersteunt, zonder dat je het weet.
En als je de eindgebruiker uit het oog verliest ten faveure van de adverteerder (het geld), dan zou dat wel eens het begin van het einde kunnen zijn, en daar is Twitter me te lief voor….

Naschrift:

Zoals Jaap hieronder al opmerkte, ook op webversie:

Schermafbeelding 2014-12-30 om 11.59.11

Deel dit artikel met je volgers/ vrienden
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

5 comments on “Misleidende Twitteractie met 'Who to follow'!”

 1. Letterzaken

  Uitstekend punt Herman. Twitter zou er goed aan doen deze kritiek ter harte te nemen, want dit is inderdaad een verregaande vorm van misleiding, zoals jij en William Shatner heel helder aantonen.

 2. Edwin Vlems

  Misschien begrijp ik het niet Herman, maar zolang dat witte vakje naast die ‘Promoted’ alleen een blauw randje heeft (en niet helemaal blauw is) volg je ze toch niet? Toch pas als je op dat vakje klikt?

  • Herman Couwenbergh

   Ja, maar voor de ‘onwetende/toevallige’ voorbijganger lijkt het wel alsof ik die volg (en die krijgt dan ook andere vlakjes afhankelijk of hij/zij het account wel/niet volgt). Punt is dat Twitter het doet lijken alsof ik ze volg en ze dus ‘ondersteun’

 3. Jaap van Zessen (@jaapvanzessen)

  Goed blog Herman, helemaal mee eens! Overigens viel me dit op de laptop-versie ook al op, daar is het ook uitgerold. Fijne jaarwisseling en dat er maar niet teveel aan Twitter zal veranderen in 2015 :)!

Comments are closed.