Metaki: tool om op lokatie tweets/ twitteraars te vinden

De dramatische ontwikkelingen in Parijs gisteren lieten weer eens zien dat Twitter bij breaking nieuws hét platform is waar in realtime informatie gevonden en gedeeld wordt. De hashtag #JeSuisCharlie was binnen no time trending en volgens een Tweet van Twopcharts zou het wel eens de meest gedeelde hashtag ooit kunnen zijn met meer dan 90.000 tweets per uur over langere periode. Maar zoals altijd was het ook weer een ‘gok’ wie wel en wie niet te vertrouwen was, qua inhoudelijke informatie. Zo kan een tweet inhoudelijk best wel relevant lijken, maar als de ‘mening’ uit verwegnistan komt en iets beschrijft wat lijkt op een ooggetuige verslag, dan moet je toch gaan twijfelen. Kijken welke tweets er uit de directe omgeving van de ‘actie’ komen kan dan een eerste stap zijn. Vanmorgen vond ik een tool die ik nog niet kende die dat leuk voor je doet: Metaki.com.

Schermafbeelding 2015-01-08 om 10.45.28

Op voorgaande afbeelding zie je tweets die Metaki vond in een straal van 17 km rond het centrum van Parijs. Dit ook ivm met de aanslag gisteren. De tool kan een lokatie voor je zoeken, daar kijken naar tweets met een bepaalde term of hashtag.

De tool refreshed op instelbare periodes, dus je hebt altijd de actuele info.

Rechtsboven zit een ketting-icoon waarmee je een deeplink maakt (en kunt delen) naar jouw instellingen voor de tool (daarvoor moet je wel je account koppelen). Links daarvan zit ook nog een link om alle foto’s die op/ rond die lokatie gemaakt zijn te tonen. Maar die maakt het beeld erg druk, omdat daar geen rekening gehouden wordt met de tijd, dus alle foto’s ooit.

Metaki heeft ook een andere optie: Alerts. Dan krijg je tweets die op basis van hun inhoud een kwalificatie. Dat gaat nog niet zo goed, in onderstaande afbeelding meldt een scholier dat ze onderdrukt wordt op school door een examen. In deze tijd misschien geen goed idee om daar direct de politie op af te sturen; dus daar moet nog gefinetuned worden…

Schermafbeelding 2015-01-08 om 11.04.27

Het nadeel van deze, en eigenlijk bijna alle soortgelijke, tools is dat je alleen de tweets vindt die lokatie aan hebben staan, en dat is maar een erg klein gedeelte (3% meen ik laatst gelezen te hebben ergens).

Deel dit artikel met je volgers/ vrienden
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •