Geen Paniek! Twitters timeline zal veranderen, maar dat is niet erg…

De laatste dagen is er enige mate van ‘paniek’ rond uitspraken van Twitters management die in hun meest negatieve interpretaties zouden betekenen dat Twitter een Facebook actie timeline gaat krijgen die geheel beheerst zal worden door een algoritme. De paniek wordt veroorzaakt doordat Twitter daarmee de chronologische weergave zou gaan verlaten om net als FB oude overbodige updates te gaan laten zien (de oplettende lezer merkt waar mijn voorkeur ligt). Maar is al die onrust terecht? Ik denk het niet…

twitter-algoritme

Zoals wel vaker wordt de soep niet zo heet gegeten als die wordt opgediend, zeker niet als er een journalist tussen zit die ook pageviews moet genereren. Dan wordt de titel van een artikel al snel iets spectaculairder dan de strekking van het complete verhaal zou rechtvaardigen.

Allereerst de bevestigde geruchten dat de favs van mensen die je volgt in je timeline gaan komen. Daar werden als snel conclusies aan verbonden, maar @DickC heeft in een paar tweets het lont uit het kruidvat getrokken.

Wat blijkt namelijk:

“Favs gaan in je timeline komen als je die 2x ververst en er geen nieuwe tweets van de mensen die je volgt zijn.”

Ergo, als je maar een paar anderen volgt en die hebben na twee keer refeshen niets nieuws gepost, dan grijpt Twitter naar de favs van die mensen en kijkt of er tweets gefavt of bekeken zijn door hen (alle interacties die engagement opleveren) en als die relevant voor jou zijn, dán gaat Twitter ze pas aan je serveren… In plaats van ‘niets nieuws’ dus. Klinkt heel wat minder paniekerig als je het zo leest.

Daarnaast sprak Twitters CFO Anthony Noto zich in The Wall Street Journal uit over een mogelijk algoritme dat de timeline ‘over zou gaan nemen’. Maar ook daar is enige nuance in te zien. Dick Costollo reageerde er zo op:

Dus ja, Twitter kijkt er naar, zoals Twitter doorlopend naar alles kijkt. Je hebt hier al talloze experimenten voorbij zien komen, sommigen zijn geïmplementeerd, anderen niet. En er is altijd het alternatief van de apps van derden die dergelijke aanpassingen van Twitter niet doorvoeren.

Twitters chronologische timeline is één van de kernfeatures van Twitter en voor velen dé reden dat ze Twitter verkiezen boven FB en G+ die me wel heel regelmatig allerlei oude ‘rommel’ voorschotelen.

Deel dit artikel met je volgers/ vrienden
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

1 comment on “Geen Paniek! Twitters timeline zal veranderen, maar dat is niet erg…”

  1. Pingback: Twitter stopt met ‘vervuilen’ van je timeline… | Herman vindt…

Comments are closed.