7 doodzonden op Twitter

Oh jee, nu ga ik waarschijnlijk een aantal mensen tegen de haren instrijken, want geenzins de bedoeling is. Voor wie het hier nog nooit gelezen heeft: ik geef tips, wat je er mee doet is aan jezelf. En ja, deze kop is natuurlijk wel erg dwingend, maar hij is dan ook¬†geschreven om je erop te laten klikken, en niet om je daadwerkelijk te veroordelen of wat dan ook als je onderstaande ‘doodzonden’ wel eens begaat. Want wees nu eerlijk, we hebben ons er allemaal wel eens ‘schuldig’ aan gemaakt. Maar om dergelijke punten af en toe te lezen kan geen kwaad, het nodigt uit tot zelfreflectie, en daar is nog niemand slechter uitgekomen.

De onderstaande punten hebben niet zozeer te maken met wat je doet, maar meer met het hoe en waarom, de gevoelens en gemoedstoestand, allemaal erg subjectief dus:

 • Woede
  Hoevaak zie je tweets die uit woede ontstaan zijn. Woede, zeker op het moment supreme, is zelden een goede reden om dingen te doen. Te vaak krijg je achteraf spijt en dan heeft deleten van de tweet geen zin meer. Daarom een aloude tip: tel eerst tot 10 voor je die tweet schrijft.
 • Hebzucht
  Soms zie je mensen die in korte tijd anderen gaan volgen en daarna, als ze niet terugvolgen, weer ontvolgen. Of die in korte tijd enorm veel tweets je timeline in pushen alsof ze een bak water omkiepen. Allemaal hebzucht, vragen naar attentie, volgers of  gewoon aandacht. Maar zoals ik vroeger al leerde: kinderen die vragen, worden overgeslagen.
 • Luiheid
  Ja, inderdaad, je kunt legio rss-feeds aan je Twitteraccount koppelen en zo een eindeloze stroom tweets produceren, die soms inderdaad de moeite van het lezen waard zijn. Maar als jij te lui bent om ze te schiften, dan ben ik te lui om ze te lezen.
 • Trots
  Twitter is een geschreven medium, je mist daardoor wel eens de nuance van het beeld, de toon en daardoor de context waarin iets gepost wordt. Vlieg daarom niet direct in de boze reply modus als je iets leest waar je het niet mee eens bent. Wat voor mij werkt is er vanuit gaan dat iets positief en constructief bedoeld is. Tot het tegendeel bewezen is. Dat werkt prima.
 • Verlangen
  We hebben allemaal wensen en hopen natuurlijk dat die op een dag uitkomen. Maar als je je alleen concentreet op jouw verlangens, dan mis je de wensen en verlangens van degenen die je volgt. Eigenlijk een soort narcisme dat niet erg mooi is; en zeker niet erg sociaal!
 • Afgunst
  Dit is wellicht de meest lelijke ‘zonde’. Afgunst manifesteert zich vaak in mensen die anderen het licht in de ogen niet gunnen, veelal omdat ze zich ook schuldig maken aan de ‘vorige ‘zonde’.
 • Gulzigheid
  Wie denkt dat hij of zij in 10 minuten per dag een waardevol netwerk op social media kan opbouwen door snel een aantal tweets te retweeten, een aantal artikelen te posten en daarna niet meer terug te keren om vragen te beantwoorden en interactie aan te gaan heeft het niet begrepen.

Nogmaals, bovenstaande punten zijn geen harde wetten, maar punten om je gedachten eens over te laten gaan en te kijken of, en zo ja hoevaak je je hieraan ‘schuldig’ maakt. En of je daar blij mee bent. is het antwoord nee, dan heb je het allemaal in je eigen hand om daar verandering in te brengen. En wat voor Twitter geldt, geldt eigenlijk voor elk sociaal netwerk…

@Hermaniak

Deel dit artikel met je volgers/ vrienden
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •