Even afreageren: waar blijft Nederlandse Spider-Man?

Ik spaar Spider-Mans… of eigenlijk moet ik zeggen spaarDE > v.v.t., want sinds enige tijd zijn de periodiek verschijnende comics van onze favoriete muurkruiper niet meer in de Nederlandse vertaling te krijgen. En dat terwijl er volgens mij heel wat Spider-Man fans in Nederland rondlopen die graag in één of andere vorm eens per maand of desnoods driemaandelijks een update van de webslingeraar zouden willen kopen.

Om de mate van teleurstelling enigszins in perspectief te plaatsen moet ik wellicht zeggen dat ik ALLE Spider-Mans heb die ooit in het Nederlands zijn verschenen. Van de eerste uitgave van Spinneman tot de allerlaatste. Daarnaast ook nog een hoop in vreemde talen, maar dat terzijde. Je mag dus wel zeggen dat ik sinds ik met verzamelen begon in 1985 daar een kleine tic van heb gekregen, zoals veel verzamelaars. Gelukkig is het bij mij bij de comics gebleven, geen poppetjes ed tot de onschuldige cadeaus van vrienden en bekenden die mijn afwijking kennen. Wie niet bekend is met omvang van een dergelijke collectie: de eerste Spider-Man werd in 1967 in NL uitgegeven door Hip comics. Op de hoogtijdagen verschenen er zo’n vijf verschillende titels van Spider-Man alleen al: Spider-Man, De Spectaculaire Spider-Man, Web van Spider-Man, Spider-Man Klassiek en alle verschillende cross-overs en gastoptredens oftewel echte cameo’s. Ik heb alle cross-publisher verschijningen bij DC Comics met Batman en Super Man. Ik heb de eerstuitgave van X-Men omdat Spide-Man ze introduceert.

Jarenlang verzorgde Juniorpress voor ons fans regelmatige updates. En tot grote tevredenheid mag ik daaraan toevoegen. Ze waren actief op de Stripdagen en probeerden ook schrijvers en tekenaars naar NL te krijgen. Het waren namelijk ook fans.

En toen begon het spel met licenties; ik weet niet wiens belangen die dienen (Ik denk dat ik het weet $), maar zeker niet die van de fans. Niet de oude vertrouwde en bewézen partner kreeg het vertrouwen gecontinueerd. Nee, ZPress, een uitgever van (sic) voetbalmagzines mocht het snelle geld inzetten.

Dat hebben ze, toegegeven, een tijdlang goed geprobeerd; totdat zonder enige communicatie van belang de levering stopte. De allerlaatste Spider-Man uitgave had dan ook een veelzeggende cover. Bedankt en tot Sint Juttemis. Enige tijd gloorde er nog hoop, maar tevergeefs voor Spider-Man vrees ik… het is zo stil!

Ik bereik met dit stuk niets dan enige opluchting (bedankt voor het lezen), en hopelijk leest iemand ergens met enige invloed dit. Of de mensen van Juniorpress, bij deze een schouderklopje avant la lettré!

Deel dit artikel met je volgers/ vrienden
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

1 comment on “Even afreageren: waar blijft Nederlandse Spider-Man?”

  1. Pingback: Je kunt té fan zijn van Twitter | Twittermania

Comments are closed.