Zoeken krijgt een nieuw gezicht

Gister kreeg ik (eindelijk) mijn toegangscode tot Qwiki.com, een nieuw soort zoekmachine die zoekresultaten uit andere zoekmachines combineert en integreert. Maar dat is niet alles! Qwiki leest die zoekresultaten voor terwijl een soort filmpje het onderwerp met foto’s en videos toelicht. Voorwaar, eindelijk weer iemand/ iets die de onaantastbare positie van Google uitdaagt!

Vanaf het startscherm van Qwiki kun je een zoekopdracht invullen of kiezen uit één van de populaire topics. Mijn inborst getrouw koos ik natuurlijk voor reggae om te kijken wat Qwiki me hierover te vertellen had:

Zoals je ziet bestaat je scherm nu uit een vlak met verschillende images die beurtelings voorbij komen terwijl de tekst die je onder de images ziet staan voorgelezen wordt door een computer. Daar is best wel zorg aan besteedt; de dame die voorleest luistert prettig. Op het moment is de stem niet te veranderen en de taal ook niet. Maar onthoud wel dat Qwiki pas net de eerste testers toe gelaten heeft tot de alpha. Let ook op de timelinebalk onderin, daar kun je afhankelijk van waar je bent en wat je doet extra mogelijkheden mee oproepen.

De geschreven tekst bevat hyperlinks die je onmiddellijk naar het betreffende onderwerp brengen.

Nadat je het verhaaltje over reggae gehoord/ gelezen hebt krijg je meer opties over het onderwerp als je verdieping wilt:

Ik koos om verder te gaan met Gregory Isaacs, de Cool Ruler die ons helaas op 25 oktober jongstleden ontvallen is. Dat heeft Qwiki dus helaas nog niet door. De actualiteit kan dus nog verbeterd worden. Na afloop van een onderdeel krijg je weer de mogelijkheid om ver in het onderwerp te duiken:

Mijn eerste indruk: wow! Dit is een geheel nieuwe benadering van zoeken. Qwiki zoekt in Wikipedia en haalt daar de meeste informatie uit, maar ook Google, Fickr en Youtube worden gebruikt

Qwiki is er nog niet, dat is wel duidelijk, maar Qwiki is wel erg mooi opgezet en in potentie zou dit wel eens een favoriet van me kunnen worden. Niet voor de actualiteit, maar wel voor de vorm en de inhoud, het heeft iets vertrouwds en sympathieks om voorgelezen te worden.

Dat Qwiki niet de enige is die Google naar de kroon wil steken is duidelijk, dus voor de zoekmachinefans ook de resulaten van Reggae in: LeapFish.com (lijkt wel op Google), Spezify.com (Erg grafisch en een prachtige manier van navigeren), Topsy.com (zoekt in tweets), Kurrently.com (zoekt in Twitter én Facebook) en Blekko.com (zoekt in #hashtags).

Ken je nog een leuke interessante zoekmachine die ook in dit rijtje past? Laat dat dan svp hieronder weten. Google is goed, Google is groot, maar voor Google was er ook al zoeken op Internet, dus wie weet wat er na Google komt.

Deel dit artikel met je volgers/ vrienden
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

5 comments on “Zoeken krijgt een nieuw gezicht”

 1. Pingback: Nieuws over Qwiki en Instagr.am « Herman vindt…

 2. Pingback: Kurrently zoekt in Twitter en Facebook « Herman vindt…

 3. Pingback: Spezify: zoeken als op een whiteboard « Herman vindt…

 4. Margreet

  Dan hoop ik wel dat ze t.z.t. ook de gesproken tekst ondertitelen voor de doven en slechthorenden onder ons.

Comments are closed.