Spezify: zoeken als op een whiteboard

Is er leven na Google? Ik denk het wel! De zoekmachine Qwiki.com waar ik eerder (inmiddels al weer veel te lang geleden) over schreef is inmiddels in Alfa fase belandt, dat betekent dat jij er nu ook gebruik van kan maken. Maar er zijn meer alternatieven. Die wil ik de komende tijd gaan bespreken. De volgende zoekmachine die je wellicht nog niet kent is Spezify.com. Spezify is een searchengine die de resultaten toont in de vorm van een whiteboard.

Zo ziet zoeken op de Alga Guiletta eruit in Spezify

Bovenstaand image toont je de zoekopdracht ‘Alfa Guiletta’ via Spezify.com. Wat opvalt is dat je direct de resultaten ‘ziet’; een soort wysiwyg (What You See Is What You Get). Je ziet het verschil tussen websites, filmpjes, foto’s tweets, facebook en andere social media blogs omdat elk onderdeel een apart kader heeft. Daarmee heeft het nog het meest weg van een moodboard of whiteboard.

Het voordeel daarvan, in mijn mening, is dat je veel intuitiever je keuze maakt. Bij Google krijg je ook een visuele indruk, maar veel minder. en daar waar Google de resulaten scheidt, staan ze bij Spezify door elkaar.

Iets ‘bekijken’ doe je ‘inline’ bij Spezify. Misschien ken je het van TweetDeck of NewTwitter, je blijft binnen de zoekresultaten zoals je hieronder zite:

Iets bekijken binnen Spezify.com

Maar dat is echt niet het mooist, dat vind ik hoe je verder kijkt. Daartoe klik je op een willekeurig witte spot, je muis verandert dan in een handje, en je ‘schuift’ het palet onder je beeldscherm door. De richting die je opschuift bepaalt ook het verdere verloop van de zoekresultaten! Een eerste stap naar semantisch zoeken wellicht?

rechtsbovenin staan een aantal tools waarmee je de zoekopdracht kunt specificeren op bijv alleen images of, of.. Aan de likerkant staan achter je zoekopdracht in tekst mogelijkheden om de zoekopdracht te verfijnen of aan te passen. Die teksten zijn weer gebaseerd op de getoonde resulaten.

Spezify.com toont in ieder geval aan dat zoeken nog steeds niet ‘klaar’ is. Dat was het niet toe er nog zoekmachines waren die AskJeeves.comHotBot, Lycos of WebCrawler heten. en dat zal voorlopig ook wel nog niet klaar zijn, want onze manier van zoeken verandert ook steeds naar aanleiding van de tools die we aangeboden krijgen. En de tools die aansluiten bij onze natuur hebben de beste kans van slagen. En daarin heeft Spezify.com een leuke manier gevonden die ik steeds vaker gebruik.

Deel dit artikel met je volgers/ vrienden
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

1 comment on “Spezify: zoeken als op een whiteboard”

  1. Pingback: Kurrently zoekt in Twitter en Facebook « Herman vindt…

Comments are closed.